Iisalmelainenko vanhanaikainen?

Olen kasvanut ympäristössä, jossa sukupuoli ei rajoittanut unelmia, suunnitelmia tai oppimista. Kaikkeen oli mahdollisuus sukupuolesta riippumatta, jos vain tahtoa ja motivaatiota riitti. Myöskään opintojeni, työurani ja luottamustehtävieni aikana sukupuoli ei ole ollut rajoite. Traktorityöt, hitsaaminen, matemaattiset aineet, puheenjohtajuudet tai luottamustoimet jne. eivät ole jääneet hoitamatta tai opettelematta, koska olen nainen, ei edes perheen äitinä. On ollut harvinaista törmätä tilanteeseen, jossa kykyjäni olisi epäilty sukupuoleni vuoksi.

Luottamustehtävässäni Viljelijöiden maailmajärjestön (WFO) naisten komitean puheenjohtajana edistän tasa-arvon toteutumista kaikkialla maailmassa. Ammattisisareni kehitysmaissa törmäävät jatkuvasti tilanteisiin, joissa heidän etenemisensä luottamustehtävissä tai yritystoimintansa kehittäminen tyssäävät sukupuoleen. He joutuvat käymään ylimääräisiä taisteluja saadakseen toteuttaa unelmiaan: heidän on vakuutettava lähiympäristönsä, että he osaavat ja pystyvät sukupuolesta huolimatta. Heille suomalainen, tasa-arvoinen kulttuuri on näyttäytynyt esimerkillisenä.

Siksi toimittaja Seppo Votkinin kolumni ”Vaaleista vol 2” (IS 14.3.) oli yllättävä. Iisalmelaiset ja yläsavolaisetko olisivat vanhanaikaisia ja kykenisivät äänestämään vain miestä? Että Seppo Kääriäisen ansiokkaan uran jatkajaksi passaisi vain mies? Vaalikentillä en ole törmännyt vielä kertaakaan siihen, että sukupuoleni olisi muodostumassa äänestämisen esteeksi. Kohtaamani ihmiset ovat olleet kiinnostuneita osaamisestani, verkostoistani, mielipiteistäni ja persoonastani. He myös tekevät luultavasti äänestyspäätöksen sen mukaan, millainen persoona ehdokas on, mitä osaamista ja kokemusta hänellä on ja kohtaavatko ehdokkaan ja äänestäjän arvot. Sukupuoli taitaa olla iisalmelaisellekin nykyäänestäjälle toissijainen asia.

Kati Partanen

eduskuntavaaliehdokas, Keskusta

Iisalmi

Julkaistu 19.3.2019 Iisalmen Sanomissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *